Броят на декларациите за производство по несъстоятелност, отразяващ фалитите сред предприятията

...
Броят на декларациите за производство по несъстоятелност, отразяващ фалитите сред предприятията
Коментари Харесай

Рекорден ръст на фалирали фирми в ЕС

Броят на декларациите за произвеждане по неплатежоспособност, отразяващ фалитите измежду предприятията в Европейския съюз, се е нараснал значително през четвъртото тримесечие на 2022 година, нараствайки с 26,8 на 100 спрямо предходното тримесечие.

Подадените от европейските компании заявления за неплатежоспособност са растели и през четирите тримесечия на 2022 година, демонстрират най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Що се отнася до регистрациите на нови бизнеси, те леко понижават с 0,2 на 100 през четвъртото тримесечие по отношение на предходното трето тримесечие. Като цяло през предходната година равнищата на регистрации на нови бизнеси бяха по-високи, в сравнение с през интервала от 2015 до 2019г.

Фалитите са се нараснали най-вече при фирмите, занимаващи се с транспортни и складови действия.
 istock istock
Оценките на Евростат сочат, че в България броят на декларациите за произвеждане по неплатежоспособност е намалял с 2,1 на 100 спрямо предходното тримесечие, приключващо в края на септември, когато също на тримесечна база родните банкрути спаднаха с 10,9 на 100, най-много от второто тримесечие на 2020 година През първото и второто тримесечия на 2022 година банкрутите на родни компании са растели, надлежно с 12,4 на 100 и 4,3 на 100 на тримесечна основа.

Същевременно регистрациите на нови компании в страната ни са се увеличили с 0,9 на 100 през последното тримесечие на предходната година, отнесено към предходното тримесечие. Все отново новосъздадените компании са забавили растежа на броя си по отношение на предходните трето и второ тримесечия, когато набъбнаха надлежно с 3,1 на 100 и 3,8 на 100, след спад с 0,9 на 100 през първото тримесечие.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР